کلیه بازارهای مالی و کالایی در روز اول پاییز روند تقریبا آرامی داشتند و ثبات نسبی و کاهش جزئی قیمت مقاطع طویل و مقاطع تخت در بازار آهن مشهود بود؛ به عبارتی قیمت روز میلگرد و تیرآهن و قیمت انواع پروفیل در غالب مبادی فروش عقبنشینی داشت. قیمت دلار نیز در همان کانال 59 هزار تومان با نوسانات جزئی همراه بود.
براساس گزارشها قیمت هر شاخه تیرآهن روز گذشته در برخی مبادی فروش بین 50 تا 150 هزار تومان کاهش داشت، قیمت تیرآهن 14 تا 18 ذوب آهن اصفهان نیز در هر کیلو 30 تا 31 هزار تومان برآورد شد.
قیمت روز پروفیل ساختمانی، قیمت پروفیل سبک، پروفیل صنعتی و سایر پروفیلها نیز با کاهش 100 تا 500 تومانی عرضه شدند، به طوری که قیمت قوطی پروفیل 2 میل ورق مبارکه در محدوده 36.200 تا 36.800 تومان اعلام شد.
کاهش تدریجی قیمت میلگرد و آهن
قیمت میلگرد آجدار نیز در غالب مبادی فروش با کاهش 200 تا 400 تومانی همراه بود و در برخی کارخانهها هم ثابت اعلام شد، به طوری که کف قیمت میلگرد در بازار در محدوده 26.800 تا 27.200 تومان قرار گرفت. در واقع کف قیمت میلگرد که تا هفته گذشته در کانال 27 هزار تومان گزارش میشد روز گذشته وارد کانال 26 هزار تومان شد، به عنوان نمونه قیمت میلگرد ابرکوه 26.500 تومان اعلام شد.
همانطور که از قیمت آهن آلات برمیآید اوضاع بازار نسبتا آرام است و به عبارتی توپ در زمین تقاضا است. گویا در حال حاضر بازار به اخبار سیاسی و تنشهای نظامی(بین ایران و اسرائیل) واکنش چندانی نشان نمیدهد؛ از همین رو به عقیده برخی کارشناسان زمان مناسبی برای خرید آهن است؛ اما از طرفی دیگر به دلیل عدم نقدینگی و رکود ساخت و ساز شاهد قفل شدن معاملات هستیم.
گزارشها از معاملات بورس کالای روز گذشته حاکی از عرضه 242 هزار تنی آهن اسفنجی است که حدود 57.3 درصد از آن به فروش رسید. طبق آمار قیمت این محصول در مقایسه با آخرین عرضه 1.2 درصد افزایش داشت و نسبت تقاضا به حجم عرضه نیز با افزایش 0.8 درصدی همراه بود.
امروز نیز حدود 218 هزار و 183 تن شمش بلوم در بورس کالا عرضه میشود که هر کیلو از آن با احتساب ارزش افزوده 24 هزار و 165 تومان قیمتگذاری شده است. قیمت شمش بلوم نیز در مقایسه با هفته گذشته حدود 30 تومان کاهش داشته است.
همچنین حدود 2 هزار تن ورق رنگی عرضه میشود که قیمت پایه آن 45 هزار و 575 توامن تعیین شده، 2 هزار تن هم ورق سرد B با قیمت 35 هزار و 849 توامن عرضه میشود که کاهش 50 درصدی داشته است. علاوهبر این ورق گالوانیزه G هم با قیمت42 هزار و 370 تومان حدود 2 تن عرضه میشود. در نهایت حجم عرضه آهن اسفنجی بریکت هم 44 هزار تن اعلام شده که قیمت هر کیلو از آن 12 هزار و 463 توامن در نظر گرفته شده است.
مشکل مازاد تولید، چالش صنعت فولاد ایران
صنعت فولاد ایران با چالش جدی مازاد بر ظرفیت تولید مواجه است. این موضوع، به گفته مهران محجوب نژاد، مشاور طرح جامع فولاد کشور، اولین ضربه را به این صنعت وارد کرده است. این مازاد تولید، ضرورت افزایش صادرات و شناسایی بازارهای جدید را دوچندان کرده است.
محجوب نژاد برای مقابله با این چالش، تقویت صادرات را به عنوان یک راهکار اساسی مطرح کرده است. به عقیده وی صادرات پایدار نیازمند رفع موانعی همچون قوانین پیچیده صادراتی، عوارض صادراتی و محدودیتهای ارزی است.
به گفته وی، در سیاستگذاریهای اخیر، تاکید بر صادرات محصولات نهایی با ارزش افزوده بالا به جای مواد اولیه مانند سنگ آهن و کنسانتره بوده است. این رویکرد با هدف ایجاد ارزش افزوده بیشتر در داخل کشور و کاهش وابستگی به صادرات مواد خام گرفته شده است.
چالشهای صادرات محصولات فولادی
با وجود تلاشها برای افزایش صادرات، صنعت فولاد ایران با مشکلاتی مانند کاهش صادرات در سه ماه گذشته به دلیل محدودیتهای حاصل از بازگشت ارز مواجه است که این امر نشاندهنده تأثیر چالشهای کشور بر امر صادرات فولاد است.
محجوب نژاد همچنین افزود، برای افزایش مصرف داخلی و کاهش وابستگی به صادرات، سرمایهگذاری در صنایع پاییندستی مانند ساختمان، خودرو، زیرساخت و ریل بسیار حائز اهمیت است. این سرمایهگذاریها به افزایش تقاضا برای محصولات فولادی و ایجاد اشتغال کمک خواهد کرد.
اهمیت برندسازی و رقابت در بازارهای جهانی
صادرات محصولات فولادی با ارزش افزوده بالا نیازمند برندسازی قوی و رقابت با تولیدکنندگان بزرگ جهانی است. لازمه دستیابی به این هدف، سرمایهگذاری در تحقیق و توسعه، بهبود کیفیت محصولات و ایجاد شبکههای توزیع قوی در بازارهای هدف است.
بدون دیدگاه